בית שאן היא מן הערים הקדומות בארץ, פנינה היסטורית, הממוקמת על צומת דרכים אסטרטגי, המוביל אל כל חלקי הארץ: מצפון לדרום – כביש 90, החוצה את העמק לאורכו ומחבר אותו לצפון הארץ מזה, ולבקעת הירדן, ירושלים וים המלח מזה; ממזרח למערב – כביש 71 המחבר את העמק לנמל חיפה, לשפלת החוף ולמרכז הארץ. שטחה של העיר משתרע על כ- 7000 דונם, מתוכם כ- 1500 דונם הם גן לאומי, אשר נמצא מצפונה. מספר תושבי העיר הוא כ- 20,000 נפש, ומספר בתי האב הוא כ- 5000.
היסטוריה
מרקם האוכלוסייה בבית שאן חובק מספר עליות בעבר של מדינת ישראל. בשנת 1948 נכבשה העיר על ידי חטיבת גולני וראשוני המתיישבים בה נמנו עם העולים הראשונים לישראל, שהגיעו אחרי מלחמת העצמאות. בתחילת שנות ה- 50 קלטה בית שאן עולים חדשים, רובם הגיעו מצפון אפריקה, עיראק ופרס. בשנות ה- 60 הגיע גל עלייה גדול נוסף מצפון אפריקה, בעיקר ממרוקו, שכיום מהווה את חלק הארי של תושבי העיר. בשני העשורים האחרונים נקלטו בעיר עולים חדשים ממדינות חבר העמים, מאתיופיה ומדרום אמריקה. ב- 1999 זכתה בית שאן במעמד של עיר. בשנות ה- 70 העיר בית שאן הייתה נתונה למתקפות חוזרות ונשנות של קטיושות וחדירות מחבלים. בפעולות טרור אלו קיפחו את חייהם מבוגרים וילדים, אך החל משנת 1975 ועד ל-2002, השקט שרר בעיר. בשנת 2002 ששה בני אדם קיפחו בה את חייהם, חמישה מהם תושבי העיר, בהתקפת מחבלים שארעה בסניף של מפלגת הליכוד.
תיירות – הגן הלאומי
באמצע שנות ה- 80 נתגלו שרידיה של העיר העתיקה שחרבה בשנת 749, ברעידת אדמה. העיר שנמצאה נפרשת על שטח של כ- 1,500 דונם, וניתן למצוא בה שרידי החומה שהקיפה אותה, מבנים עתיקים בהם, בין השאר: תיאטרון, בית מרחץ, שני רחובות עמודים מפוארים, מקדש רומי, בניין מזרקה (נימפאון) ובזיליקה גדולה שציינה את מרכז העיר ופסיפס משוחזר שעליו נראית אלת המזל מחזיקה את קרן השפע. פרויקט החפירות הוא יוזמה מטעם משרד התיירות, רשות הטבע והגנים, קק"ל, עיריית בית שאן ורשות העתיקות. מדי שנה פוקדים את הגן הלאומי למעלה מ- 200 אלף מבקרים והוא ממשיך למשוך אליו מבקרים מכל חלקי הארץ. בין האטרקציות השונות למבקר בעיר ניתן למנות גם את ההמופע הלילי האור הקולי – בעיר מתקיים מופע אור קולי ייחודי מסוגו בארץ בעולם הכולל מיצגים אורקוליים הפזורים על פני 11 דונם. הפרויקט נחנך בשנת 2008 נחנך ונקרא "לילות שאן". הושקעו בפרויקט זה למעלה מ- 10 מיליון₪ ומדי שנה מגיעים לצפות בו יותר מ- 40,000 מבקרים.
בניין הסראייה – זהו בניין הממשל הטורקי בעל המראה המרהיב שנמצא במתחם התיירות. הוא שוחזר ושופץ והיום משמש מתחם בילויים, שבין השאר ניתן למצוא בו חנויות מזכרות, חנות נוחות, עתיקות. בסמוך לבניין הסראייה הוקם מרכז מידע, תרומת פדרציית קליבלנד, שנותן מענה למתיירים בעיר ובאתר הארכיאולוגי.
לצפייה בפרטים נוספים על בניין הסראייה לחצו כאן
חינוך, תרבות וקהילה
עיריית בית שאן שמה את החינוך בראש סדר העדיפויות שלה מתוך הבנה לחשיבות הרבה שיש לחינוך. העירייה מפנה אחוזים גבוהים מתוך תקציבה, כ- 21%, לחינוך, ומשקיע בנוסף תקציבים המתקבלים ממקורות חיצוניים, המסתכמים בעשרות מיליוני שקלים מדי שנה. התקציב מופנה לפעולות שונות המייעלות את המערכת ותורמות לרמת לימודים גבוהה, למשל למחשוב כל מערכות החינוך, חידוש מבנים ובניית מבנים חדשים, שדרוג הריהוט. נכון ל- 2010 בית שאן נמצאת במקום הראשון בארץ במספר המחשבים לכל תלמיד, ע"פ דו"ח של הכנסת.
גני ילדים – בשנת 2013 פועלים בבית שאן 35 גנים ובהם 950 ילדים. הגנים פועלים במתכונת של יום חינוך ארוך בשילוב פרוייקט ההזנה עם ארוחת צהריים לילדים.
חינוך יסודי – בעיר פועלים 10 בתי ספר יסודיים ממגזרים שונים שבהם לומדים 1800 ילדים. בתי הספר פועלים במסגרת יום לימודים ארוך עם ארוחות לתלמידים.
חינוך מיוחד – החינוך המיוחד כולל שני בתי ספר שבהם לומדים 82 תלמידים וכן פועלים ארבעה גני ילדים.
חינוך על יסודי – בחינוך העל יסודי פועלים ארבעה בתי ספר מהם שני בתי ספר מקיפים של רשת אורט, ישיבה תיכונית ומרכז חינוכי טכנולוגי שבהם לומדים 1720 תלמידים. אחוז הזכאים לבגרות בשנת תשע"ב עומד על 67% ממחזור תלמידי י"ב הלומדים בעיר, נתון הגבוה מהממוצע הארצי.
סטודנטים –מספר הסטודנטים מבית שאן הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה עומד על כ- 500. לרשותם עומד המרכז לפיתוח ההון האנושי בעיר.
איכות חיים
עיריית בית שאן פועלת במלוא מרצה כדי להפוך את העיר למקום עם איכות חיים גבוהה. במהלך ארבע השנים האחרונות נבנו בעיר כ-500 יחידות דיור בבנייה צמודת קרקע, רובן בשכונת קריית רבין ונוף הגלעד. בשנים הקרובות מתוכננת בנייה של עוד כ-1000 יחידות דיור. יחד עם בניית מבני ציבור רבים והשקעה בפיתוח השכונות משקיעה העירייה רבות בנושאים של איכות סביבה, טיפוח חזות העיר, פיתוח כיכרות, גנים ופארקים. בית שאן זוכה מדי שנה בכוכבי יופי של המועצה לישראל יפה. היום, יותר מתמיד, בית שאן היא עיר שטוב לחיות בה.
תעסוקה, תעשייה ומסחר
בעיר ובסביבתה פועלים אזורי תעשייה אחדים: אזור התעשייה הצפוני, אזור התעשייה המזרחי, פארק התעשייה "צבאים" המשותף לעיריית בית שאן ולמועצה האזורית עמק המעיינות. כמו כן פועל בסמוך לעיר מתחם המפעלים האזוריים של קיבוצי הסביבה המעסיק מאות מתושבי העיר. בעיר פועלים מספר מרכזים מסחריים קטנים ובינוניים ובהם: "ישפרו סנטר" שנפתח בשנת 2010, מרכז רסקו, קניון בנימין, מרכז השק"ם ועוד. חלקם יעברו שיפוץ ושדרוג בשנים הקרובות ובמקביל ייבנו שני מרכזים מסחריים פרטיים נוספים. מעבר הגבול נהר הירדן (שייח' חוסיין) מהווה מרכז למעבר סחורות ולוגיסטיקה ומעסיק אף הוא תושבים מבית שאן.
"רכבת העמק" שתעבור מחיפה לבית שאן החל מ-2016, ובהמשך, על-פי התכנון, גם לירדן, תעניק תנופה כלכלית חשובה נוספת ותסייע לפיתוח אפשרויות עבודה נוספות לתושבי העיר והפריפריה,על פי החלטת ממשלת ישראל ועל פי תכנית "נתיבי ישראל" של משרד התחבורה. מטרות פרוייקט מסילת העמק: מסילת נוסעים ומשא לחיבור אזור העמקים לחיפה לנמל חיפה ולמרכז הארץ, חיבור בין-לאומי בין מסילת העמק לאירביד בירדן, קיצור זמני הנסיעה בין תושבי העמקים לכיוון חיפה ומרכז הארץ .
על סדר יומה של העיר פרוייקטים ומיזמים רבים שיביאו עימם רוח של חדשנות שינוי ורעננות, ישדרגו ויעצימו את מיתוגה של העיר בית שאן כאחת הערים המובילות והנחשקות בענף התיירות במדינת ישראל, בין השאר הודות לאווירה החמה והמשפחתית בעיר.
תושבי העיר בית שאן מבטיחים ומקיימים הכנסת אורחים נדיבה וחוויה מרתקת ומעשירה לכל הבאים בשעריה.